Bio

k.u.t. GAS

Sožitje RG z glasbo se je začelo v družni, kjer sta mu bila vzornika starša Rudolf s kitaro in Zdenka kot pevka v zboru. Prvo resno srečanje z glasbo pa je v tretjem razredu OŠ  pomenil začetek učenja trobente in po dveh letih  vključitev v domači Pihalni orkester Svoboda Senovo.

Njegov glasbeni okus se je razvijal ob poslušanju rock and rolla, v njegovi zbirki so plošče Beatlov, Prestleya, Jacksona, Wonderja, Jamesa Browna.

Med služenjem vojaščine v Zadru,  je srečal dobrega kitarista Manfreda. S priložnostno ustanovljeno skupino so preigravali rock in jugoslovanske etno ritme.

V devetdesetih letih je na Senovem ustanovil skupino Imagine z rock and roll in rock ritmi, ki je že predstavila nekaj avtorskih skladb in je bila stalni gost vrelcev glasbene in umetniške kreativnosti v obliki kulturnih večerov.

k.u.t. GAS

Skupino Imagine je 1992 prerasla na novo ustanovljena  odmevna zasedba k.u.t. GAS, katere idejni in umetniški vodja ter avtor glasbe, priredb in aranžmajev je bil Rudolf. S 14 člani in funk soul glasbo je pomenila pravo osvežtev na glasbenem področju. Na njenih koncertih se je zbralo tudi 1500 poslušalcev.

Leta 1996 so pri RTV ZKP  izdali prvo, skoraj v celoti avtorsko, ploščo Erotika in istega leta dobili nagrado Zlati petelin za najboljše debitante. Leta 2000 je bila pri Niki izdana druga plošča z naslovom Fashion. Pri promociji le te sta sodelovala Jan Jemeršič in stilist Alan Hranitelj.

Na Rudolfovi glasbeni poti je pomemben dogodek ob prelomu tisočletja pomenil zaključek študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani z diplomo iz trobente. Nato je razpustil skupino k.u.t GAS in se posvetil samostojni poti.

Video Playboy

Leta 2001 je ob začetku izhajanja revije Playboy v slovenščini izdal istoimenski singl, ki je postal tudi medijska špica. Jeseni je s trobentačem Ivanom Prešernom nastopil kot gost na Hit festivalu v Cankarjevem domu s pesmijo Playboy in gas priredbo Benčeve pesmi Ta noč je moja. Leta 2002 se je na istoimenskem festivalu predstavil z Josipo Lisac. Ob petju se je začel ukvarjati s snemanji in produkcijo v glasbenem studiu.

Sobotna noč

Ob tem pa je treba omeniti še nekaj pomembnih glasbenih dogodkov v zadnjih dveh letih. Rudolf Gas je z glasbenicama Jadranko Juras in Majo Slatinšek ter raperjem q-Domom sodeloval v Slovenski filharmoniji na Izboru obleke za miss 2004. Decembra 2004 je na podoben način oblikoval koncept za prireditev Osebnost leta v organizaciji Vala 202. Tu je v sodelovanju z avstrijskim godalnim kvartetom ACIES, pianistom Blažem Jurjevčičem, DJ-Karajanom, Ditko Haberl in Janezem Lotričem, združl momente klasike z modernim pop glasbenim stilom.

Lani je na prireditvi za izbor Miss Slovenije prvič predstavil skladbo Lahko me ljubiš projektno je sodeloval na Stoletni poroki v Ljubljani v organizatorstvu Hotela Union, skupaj z Jadranko Juras, Nuško Drašček, Majo Slatinšek.

Video Lahko me ljubiš

V začetku decembra je bila v oddaji E + premiera videospota z naslovom Lahko me ljubiš, kar je tudi prvi singl, ki napoveduje  novo ploščo z naslovom RG Style. Videospot je režrala Jasna Hribernik, kostumografijo je prispeval Alan Hranitelj. Album je izšel 21. decembra pri založbi Hit Records in je bil v oddaji Magnet na TV Slovenija zelo dobro ocenjen - s štirimi zvezdicami. V soboto, 21. januarja 2006, je album RG Style dožvel zelo uspešno promocijo v domačem kraju, v Brežcah. Velika množca obiskovalcev je z navdušenjem sprejela novo glasbeno zgodbo. Sledila je še velika medijska promocija v kavarni Grand hotela Union v Ljubljani v sredo, 25. januarja 2006. Po uvodnih besedah Jureta Longyke o albumu in predstavitvi videospota je osem članski band Elektrik Jazz Quartet, Boštjan Bone, Q-Dom, Nuška Drašček in RG - v žvo zaigral polovico skladb iz nove zgoščenke. Med množco medijev, prijateljev in glasbenikov je bila prisotna tudi Josipa Lisac.

Rudolf Gas
Rudolf Gas - Lahko me ljubiš 2